Appeltaart met Kerst

Kerst komt eraan. En dat betekent feest en gezelligheid. En dat betekent uiteraard ook lekker eten. Daarom geven we jou een geheimpje. Het gerecht voor hemelse appeltaart met Kerst. Omdat we zelf zo gek zijn op appeltaart. En omdat appeltaart heel feestelijk is en zo lekker ruikt. Maak je hem perfect? Dan maak je daar ook nog eens goede sier mee. Maar dat kun je! Daar gaan we gemakshalve gewoon even vanuit.

De appeltaart van oma

Voor in de middag of tijdens de koffie hoort natuurlijke een overheerlijke appeltaart. En de bekendste is die van je eigen oma. Bovendien is die nog het lekkerst ook. Hierbij het recept van de appeltaart van onze oma. Een geheim en heel oud familierecept dat is overgegaan van oma tot oma. de taart is voor 10 tot 12 personen. Maar tevens zo lekker dat je hem ook gewoon door vieren mag delen hoor.

We maken appeltaart met Kerst

Recept appeltaart

Het beste om te gebruiken is een taartvorm met een doorsnede van 26 centimeter. Verder heb je nodig: 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild), 400 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram boter, 200 gram witte basterdsuiker, 75 gram kristalsuiker, 15 gram paneermeel, 8 gram vanillesuiker, 3 theelepels kaneel, 1 snufje zout en 1 ei. Het ei gebruik je voor de helft voor het deeg en de andere helft gebruik je voor het bestrijken van de taart.

Producten in huis? Dan begint het werk! Klop het ei helemaal los en verdeel het in twee delen. Daarna meng je de boter, basterdsuiker, het bakmeel, de vanillesuiker, de helft van het geklopte ei en een snufje zout tot een stevig deeg. Dat deeg deel je in drieën.

Appels schillen

Vervolgens ga je de appels schillen. Vermeng ook je kristalsuiker met de kaneel. Vet de taartvorm of springvorm in. Het eerste deel deeg wordt de bodem. het tweede deel deeg worden de randen. Vervolgens strooi je de paneermeel over de bodem. Nu kun je de helft van de appels in de vorm doen. Doe daar 1/3 van het suiker- en kaneelmengsel overheen.  Daarbovenop leg je de tweed helft van de appels. En vervolgens strot je de rest van het suiker- en kaneelmengsel daar weer overheen.

Laatste deeg aanbrengen

Vervolgens breng je de laatste deeg samen. Dit rol je uit tot een dunne substantie. Hieruit snij je stroken van één centimeter breed. Leg deze kruislings over de appeltaart. Zo ontstaat er een mooi rooster. De rest van de deeg gebruik je voor de randen. Het tweede deel van het ei gebruik je om de stroken in te smeren.

Eet smakelijk!

En dan de oven in. That’s where the magic takes place. Leg de taart erin. Iets onder het midden van de oven. Zet hem op 170 graden Celsius en dan is het 60 minuten duimen draaien. Haal hem na een uur erin, laat de taart even afkoelen en smikkelen maar!

Uiteraard met een toefje slagroom. Mmmmmmmmm.

Appeltaart met Kerst op Bunzlau castle schotel

Sparen voor servies

Mooi servies kost nu eenmaal geld. Spaar jij Bunzlau Castle servies of ken je iemand die het spaart? Vanaf € 10,- zijn er cadeaubonnen te verkrijgen. Zo wordt servies sparen een stuk leuker!